Skoro pisałam już o mochi teraz pora na dango :)
Co to dango?
DANGO- tradycyjne japońskie kluski robione z mąki ryżowej, podobne do mochi. Podaje się je często do zielonej herbaty. Dango sprzedawane jest przez cały rok, najczęściej nabite 3-4 sztuki na "patyczek".
Poniżej podam Wam parę rodzajów Dango:
1. Anko-dango podawane są z popularną w Japonii czerwoną, słodką pastą z fasolą azuki.

4. Goma-dango z ziarnami sezamu, kluseczki są jednocześnie słone i słodkie. Nie jestem pewna czy to te których zdjęcie wstawię ale mam nadzieję, że dobrze wybrałam :)
5. Denpun-dango to dango pochodzi z wyspy Hokkaido, robione z mąki ziemniaczanej
6. Kinako dango obtoczone w mączce z opiekanej soi
7. Hanami dango spożywane oraz robione w trakcie okresu hanami. Niestety nie znalazłam konkretnego zdjęcia chociaż sądzę, że są to normalne dano pakowane w opakowania nawiązujące do hanami :) Jak sądzicie?
8. Mitarashi dango polane syropem z sosu sojowego, ze skrobią i cukrem.
9. Teppan-yaki dango podawane na patyku o smaku teppan- yaki czyli podsmażanych potraw na patelni. Niestety również nie mogłam znaleźć zdjęcia :c Jeżeli macie to podsyłajcie~
Japońskie przysłowie "hana yori dango", które można przetłumaczyć jako "lepsze dango niż kwiaty" oznacza, że wartości praktyczne są ważniejsze od estetycznych.
A Wy zauważyliście w jakiś anime motyw z dango? Jeżeli tak to w jakich? Piszcie w komentarzach ja znalazłam parę takich anime ^^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz