Co to Mochi?
A więc Mochi to nic innego jak tradycyjne japońskie "kluseczki" robione z klejącego ryżu oraz mąki ryżowej. Wyglądem mogą przypominać Dango.
Ja miałam okazję jeść nadziewane czerwoną, słodką fasolą lecz każdy znajdzie coś dla siebie :)
Tradycyjne są białe lecz znajdziecie je również w przeróżnych kolorach .
Piekarnia Kinseiken Seika stała się popularna dzięki swojemu wodnemu mochi.
Ciasto jest bardzo delikatne gdyż po 30 minutach w temperaturze pokojowej rozpada/rozpływa się.
Dlatego też nie jest sprzedawane na wynos. Ciasto wygląda jak osadzona kropla rosy.
Japończycy mimo iż to mochi ma konsystencje galaretki utrzymują, że jest to pewien rodzaj ciasta.
Podawane jest z zieloną herbatą oraz sosem z dodatkiem brązowego cukru i soji kinako.
Mizu Shingen Mochi jest dostępne wyłącznie w dwóch cukierniach Kinseiken Seika w prefekturze Yamanashi.
Początkowo mieli go serwować wyłącznie przez okres wakacji 2013r. lecz pomysł tak się spodobał, że otóż to mochi wraca co rok do cukierni Kinseiken :)
A Wy spróbowalibyście Mizu Shingen Mochi? :)
Nigdy nie słyszałam o tych kuleczkach ;) Ciekawe, chciałabym spróbować :D
OdpowiedzUsuńjustsayhei.blogspot.com
Prawda? Oryginalny i tani pomysł ^^
Usuń